Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Fundació Villablanca coordina un Erasmus+ que ajudarà a triar millors tractaments per l’autisme

 
  • Es calcula que un 70% de nens amb autisme reben tractaments basats en medicines i teràpies alternatives sense evidència científica
  • La Fundació Villablanca de Reus, del Grup Pere Mata, coordina el projecte AUTHERAPIES, basat en la formació digital per empoderar les persones amb autisme
 
Des d’aquest mes de setembre, la Fundació Villablanca coordina el projecte AUTHERAPIES, desenvolupat conjuntament amb 4 entitats europees més. L’objectiu és posar a l’abast de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), dels seus familiars i professionals de la salut i de l’educació tot el coneixement sobre les intervencions basats en l’evidència científica d’aquesta condició.
 
El projecte està finançat amb els fons Erasmus+ de la Unió Europea i es desenvoluparà amb la participació com a socis de la Fundació Villablanca de l’European Platform for Rehabilitation (Bèlgica); la Medical University of Silèsia (Polònia); la Fundazione Institut de Sordi di Torino ONLUS (Itàlia) i la reusenca Associació Programes Educatius Open Europe.
 
La iniciativa vol posar remei a la manca de coneixement de les persones amb autisme sobre les teràpies i els tractaments basats en l’evidència científica que poden ser més beneficiosos per a elles. Aquest mateix coneixement també es vol posar a l’abast de familiars i professionals dels àmbits sanitari i educatiu que sovint tracten persones amb autisme.
 
La situació de partida és preocupant. Mentre creix la prevalença d’aquests trastorns (amb una mitjana de l’1 per cent entre la població europea), els serveis d’atenció al col·lectiu afectat són limitats i sovint les intervencions les fan professionals no especialitzats, fins i tot a països més desenvolupats. A més, moltes teràpies a què recorren les persones afectades i els seus familiars no se sustenten en l’evidència científica i poden ser contraproduents.
 
Concretament, es calcula que un 70% de nens i nenes amb TEA reben tractaments basats en medicines alternatives sense evidència científica, i que un 50% reben tractaments biològics i un 30% teràpies psicològiques que tampoc tenen evidència científica. Alguns exemples de tractaments o teràpies sense evidència científica que reben nens i adults amb autisme són: quelació, teràpia de lupron, d’oxigen hiperbàric, dietes lliures de gluten-caseina, teràpia amb cèl·lules mare, injeccions de secretina, tractaments amb agents antifúngics, suplements vitamínics , ingesta de llet crua de camell, teràpia amb marihuana, amb pegats de nicotina, ingesta de lleixiu (MMS), estimulació transcranial magnètica, teràpia amb cavalls o dofins, ús d’ulleres de prisma o teràpies de reparació, entre d’altres.
 
La Fundació Villablanca, i les entitats sòcies del projecte AUTHERAPIES, volen posar remei a aquesta situació creant un paquet formatiu de continguts digitals, disponible en un entorn web en diferents idiomes, que pugui estar a l’abast de les persones afectades per autisme, dels familiars i de professionals, especialment dels àmbits sanitari i educatiu.
 
El contingut es basarà en les teràpies i els tractaments amb evidència científica, amb un llenguatge accessible, de manera que les persones amb un trastorn de l’espectre autista, familiars i professionals puguin conèixer l’efectivitat de les diferents intervencions terapèutiques.
 
El projecte preveu que l’accés a aquesta informació doni eines a les persones amb autisme, familiars i professionals per distingir les intervencions que poden ser ineficaces o contraproduents. A més, es vol empoderar aquestes persones respecte a les decisions sobre el seu tractament i la gestió de la pròpia salut.
 
La formació que es crearà en el marc del projecte es planteja com un aprenentatge adaptat a diferents nivells i personalitzat. D’aquesta manera, s’acostarà la formació digital a les persones adultes, especialment en el cas de persones amb autis i les seves famílies. A més, les persones que facin la intervenció sanitària o educativa podran millorar les competències professionals i la qualitat en l’atenció que presten.
 
El projecte també té en compte que moltes persones presenten problemes de visió, sordesa o ceguesa, problemes de mobilitat i de salut física i/o mental, per la qual cosa la plataforma web on estarà tota la formació d’AUTHERAPIES incorporarà els estàndards d’accessibilitat W3C (World Wide Web Consortium).
 
El projecte tindrà una durada de 36 mesos i ha rebut un ajut per import de 250.000 euros.
 
QUANT AL PROGRAMA ERASMUS+
 
Erasmus+ 2021-2027 és el renovat programa de la Unió Europea en els àmbits de l’educació i la formació, la joventut i l’esport, que ofereix oportunitats per a totes les persones i en tots els sectors educatius (Educació Escolar, Formació Professional, Educació Superior i Educació de Persones Adultes).
 
Aquest nou Erasmus+ és més internacional, més inclusiu, més digital i més ecològic, donant suport a la transformació digital, la inclusió i la diversitat, a més del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Amb un pressupost de més de 28.000 milions d’euros, es finançaran projectes de mobilitat i de cooperació transfronterera relacionats amb l’aprenentatge per a 10 milions de persones de totes les edats i de tots els orígens.
 
A Espanya, el programa Erasmus+ es gestiona per part del Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE), organisme públic adscrit al Ministeri d’Universitats que actua com a Agència Nacional del programa als àmbits de l’educació i la formació.
 
El nou programa Erasmus+ 2021-2027 té com a objectiu principal, en l’àmbit de l’educació i la formació, la promoció de la mobilitat educativa de les persones i els col·lectius, tant de l’alumnat com del personal, així com la cooperació, la qualitat, inclusió i equitat, excel·lència, creativitat i innovació a nivell de les organitzacions i les polítiques. En relació amb les polítiques educatives europees, especialment amb l’Espai Europeu d’Educació 2025, les prioritats del Programa són la inclusió i diversitat, la transformació digital, el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, i la participació a la vida democràtica.
 
Clàusula d’exempció de responsabilitat
 
 AUTHERAPIES està cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea. El contingut d’aquesta nota de premsa és responsabilitat exclusiva de Fundació Villablanca i ni la Comissió Europea, ni el Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE) són responsables de l’ús que es pugui fer de la informació difosa aquí.”
 
Video Corporativo


Presentación Área Discapacitat Intelectual Villablanca

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS