Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Les Terres de l’Ebre, pioneres a Catalunya en disposar d’una “Habitació del confort”

 
Les Terres de l’Ebre, pioneres a Catalunya en disposar d’una “Habitació del confort” per a persones amb problemes de salut mental hospitalitzades
 
  • L’objectiu és promoure la humanització de l’atenció a persones hospitalitzades davant una situació d’agitació, i evitar les subjeccions físiques.
  • La Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre ha posat en marxa l’espai amb la col·laboració de Fundació “la Caixa”, a través de CaixaBank.
 
El servei d’hospitalització d’aguts de la Unitat Polivalent d’Amposta és la primera a Catalunya que ha posat en marxa “l’Habitació del confort”, un espai per humanitzar les cures en persones amb problemes de salut mental ingressades, que presenten una situació de crisi. “L’Habitació del confort” està concebuda per utilitzar alternatives a tècniques més coercitives, per abordar situacions d’agitació i conductes complexes d’algunes persones ateses, proporcionant un entorn segur, amable i centrat en la persona.
 
La sala es troba a la planta zero de la Unitat Polivalent, és àmplia i està equipada amb mobiliari i elements més domèstics (sofà), i amb recursos audiovisuals, lumínics, i equip de música, que permeten crear ambients de relaxació, de tranquil·litat multi-sensorial i que convidin a la calma i a la reducció de l’estrès i l’agitació.
 
Els professionals de la Unitat Polivalent (psiquiatres, tècniques en cures d’auxiliars d’infermeria, infermeria, psicologia i/o terapeuta ocupacional) poden utilitzar tots aquests recursos per aplicar tècniques de desescalada verbal i de relaxació adaptades a les necessitats de cada persona atesa, i segons l’estat en què es trobi (pre-crisi o estat d’agitació lleu o moderat).
 
Alhora, “l’Habitació del confort” està concebuda com un espai on la persona atesa aprengui a reconèixer els seus estats emocionals i tingui instruments que li permetin recuperar el control. Es tracta de plans terapèutics individualitzats i centrats en la persona i les seves necessitats, tenint en compte les seves pròpies preferències, convertint-se en una de les parts més importants del seu pla terapèutic.
 
Aquest projecte s’emmarca en la trajectòria de treball ja iniciada per la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre en relació a la humanització en l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i, específicament, a l’empoderament de les persones ingressades en la unitat d’aguts.
 
La posada en marxa de “l’Habitació del confort” ha estat possible gràcies al suport econòmic de la Fundació “la Caixa”, a través de Caixabank, i té com a objectius principals:
 
  • Proporcionar un ambient terapèutic saludable i segur on les persones practiquen estratègies d’alleujament.
  • Donar suport a les persones durant períodes d’angoixa i crisi.
  • Ajudar a aconseguir i mantenir nivells funcionals d’estimulació.
  • Millorar la qualitat de l’experiència de la persona dintre de l’ambient de les sales de psiquiatria.
  • Ensenyar a les persones estratègies per al maneig de l’angoixa mentre estan ingressades.
  • Proporcionar un espai de suport per promoure el benestar físic i emocional de les persones.
  • A més, la posada en marxa de “l’Habitació del confort” permetrà estudiar els resultats i ampliar la recerca sobre aquest tipus d’intervencions, que tot i que es mostren eficaces en els estudis existents, denoten la necessitat d’aprofundir en el seu coneixement.
En la presentació de l'espai, el gerent de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre, Enric Cardús, ha agraït especialment el suport de l'obra social de la Caixa en els diferents projectes que desenvolupa l'entitat, no només en l'àmbit sanitari com aquest, sinó també en les accions d'inserció laboral i en l'àmbit de pisos assistits. També ha agraït la confiança del departament de Salut en el concert del Servei.
 
La directora dels Serveis Territorials de Salut a Terres de l'Ebre, Íngrid Roca, ha expressat la seva satisfacció per la iniciativa, ja que contribueix a humanitzar l'atenció a les persones usuàries dels serveis de salut i fer una atenció més centrada en la persona i de més qualitat.
 
Per la seva banda, Toni Coello, director mèdic de la Fundació, ha agraït a tot el personal tècnic de la Fundació el treball i l'esforç per posar en marxa aquest servei.
 
Per la seva banda, Quim Macià, director d'Institucions a Catalunya de Caixabank, ha agraït a la Fundació que tingui iniciatives com aquesta, que encaixen perfectament amb l'esperit social de l'entitat.
 
 
 
Video Corporativo


Presentación Área Discapacitat Intelectual Villablanca

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS